Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ
Ξαναγράφοντας τη ζωή στην εποχή της συνθετικής βιολογίας.
- +
Τελική τιμή: 18,00€
Αρχική τιμή: 20,00€ Έκπτωση -10% (2,00€)
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές 30,00 και άνω
Βάρος 0,850 kg
Είδος

Έκδοση

Εκδότης

Μετάφραση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος έκδοσης

ISBN

Μήνας έκδοσης

Σελίδες

Σχήμα

Στον 20ό αιώνα οι βιολόγοι θέλησαν να αποσυνθέσουν τα δομικά στοιχεία της ζωής (ιστούς, κύτταρα, πρωτεΐνες) για να μάθουν πώς λειτουργούν. Στον τωρινό αιώνα, αντίθετα, μια νέα γενιά βιολόγων υπόσχεται να αποκαλύψει πώς δη­μιουργείται η ζωή, αλλά και πώς μπορεί να αναδημιουργηθεί. Αυτό το αναδυόμενο επιστημονικό πεδίο ονομάζεται συνθετική βιολογία και έχει έναν και μόνο στόχο: να μας δώσει πρόσβαση στο ανθρώπινο κύτταρο ώστε να μπορούμε να γράφουμε καινούργιο —και πιθανώς καλύτερο— βιολογικό κώδικα.

Στο πλαίσιο της συνθετικής βιολογίας, μηχανικοί σχεδιάζουν νέα υπολογιστικά συστήματα βιολογικού ενδιαφέροντος, νεοφυείς επιχειρήσεις πωλούν εκτυπωτές ικανούς να μετατρέπουν κώδικα υπολογιστή σε «ζωντανούς οργανισμούς», ενώ αρχιτέκτονες δικτύων χρησιμοποιούν DNA στη θέση των σκληρών δίσκων. Άλλοι επιστήμονες αναπτύσσουν περίτεχνα συστήματα όπου ανθρώπινα όργανα σε νανοκλίμακα ζουν και αναπτύσσονται έξω από το ανθρώπινο σώμα. Βιολόγοι, μηχανικοί, επιστήμονες των υπολογιστών και πολλοί άλλοι ερευνητές έχουν διαμορφώσει από κοινού ένα σύνθετο οικοσύστημα από ειδικούς, ερευνητικά εργαστήρια, συστήματα υπολογιστών, κρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις το οποίο δημιουργεί νέους τρόπους κατανόησης της ζωής, καθώς και νέες μορφές της. Πρόκειται για μια αληθινή μηχανή της γένεσης.

Σύντομα η ζωή δεν θα είναι πλέον ένα παιχνίδι της τύχης αλλά απόρροια σχεδιασμού και επιλογής. Η μηχανή της γένεσης θα καθορίσει το πώς αντιλαμβανόμαστε και ορίζουμε την οικογένεια, πώς αναγνωρίζουμε τη νόσο και αντιμετωπίζουμε τη γήρανση, πώς φτιάχνουμε τα σπίτια μας και πώς τρεφόμαστε. Θα παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε σήμερα και τελικά στην ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Εισαγωγή
Θα έπρεπε να είναι η ζωή ένα τυχερό παιχνίδι;

 

ΜΕΡΟΣ Α΄: Προέλευση
1. Λέγοντας όχι στα κακά γονίδια: Η γέννηση της μηχανής της γένεσης
2. Μια κούρσα ώς τη γραμμή εκκίνησης
3. Τα τούβλα της ζωής
4. Ο Θεός, ένας Church κι ένα (ως επί το πλείστον) μαλλιαρό μαμούθ

 

ΜΕΡΟΣ Β΄: Τώρα
5. Η βιοοικονομία
6. Η Βιολογική Εποχή
7. Εννέα κίνδυνοι
8. Η ιστορία του Χρυσού Ρυζιού

 

ΜΕΡΟΣ Γ΄: Εκδοχές του μέλλοντος
9. Διερευνώντας ό,τι πρόσφατα έγινε πιθανό
10. Σενάριο Ένα: Δημιουργώντας το παιδί σας στη Wellspring
11. Σενάριο Δύο: Τι συνέβη όταν καταργήσαμε τη γήρανση
12. Σενάριο Τρία: «Πού να φας» 2037, του Ακίρα Γκολντ
13. Σενάριο Τέσσερα: Υπογείως
14. Σενάριο Πέντε: Το Υπόμνημα

 

ΜΕΡΟΣ Δ΄: Ο δρόμος προς τα εμπρός
15. Μια νέα αρχή

 

Επίλογος
Ευχαριστίες
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο