Προϊόν καταλόγου

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ-ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ E. M. Purcell ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ | korfiatisbooks.gr
E. M. PurcellΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ-ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣΣειρά Φυσικής του Berkeley, Τόμος 2, δεύτερη αγγλική έκδοσηΦυσική
Τελική τιμή: €30,00
Αρχική τιμή: €38,00 Έκπτωση 21% (€8,00)

Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές 30 ευρώ και άνω

ISBN960-254-649-2
ΕκδόσειςΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Έτος έκδοσης2004
Διαστάσεις21Χ29 εκ.
Σελίδες504
Έκδοση

Περιγραφή

Στο βιβλίο αυτό, που αποτελεί το δεύτερο τόμο των «Μαθημάτων Φυσικής Berkeley», αναπτύσσονται με τη συνήθη σειρά τα κλασικά θέματα του Ηλεκτρομαγνητισμού: ηλεκτροστατική, συνεχή ρεύματα, μαγνητικό πεδίο, ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, εξισώσεις Maxwell και ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ηλεκτρική και μαγνητική πόλωση της ύλης. Όμως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται τα θέματα αυτά δεν ακολουθεί πάντα την παραδοσιακή μέθοδο. Ιδιαίτερα για τη μελέτη των κινούμενων φορτίων και τον ορισμό και την ερμηνεία της έννοιας του μαγνητικού πεδίου, ο συγγραφέας πραγματεύεται τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία ως εκδηλώσεις της θεωρίας της σχετικότητας και εστιάζει την προσοχή σε μερικά θεμελιώδη θέματα, όπως η διατήρηση και το αναλλοίωτο του ηλεκτρικού φορτίου. Έτσι, η έννοια του μαγνητικού πεδίου εισάγεται φυσιολογικά, ως αποτέλεσμα της κίνησης ηλεκτρικών φορτίων, και τονίζεται η ισοδυναμία ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, με τη χρησιμοποίηση των μετασχηματισμών της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας.

Η ερμηνεία της ηλεκτρικής αγωγιμότητας, καθώς και η προσέγγιση στη μελέτη των ηλεκτρικών και μαγνητικών φαινομένων μέσα στην ύλη είναι κυρίως «μικροσκοπική», με τη χρησιμοποίηση της ατομικής δομής της ύλης και με έμφαση στη φύση των ατομικών και μοριακών διπόλων, τόσο των ηλεκτρικών όσο και των μαγνητικών.

Για την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών που χρησιμοποιούνται εδώ, γίνεται λεπτομερής και ευκρινής ανάπτυξη των απαραίτητων μαθηματικών γνώσεων και ο μαθηματικός εξοπλισμός του φοιτητή επεκτείνεται με την προσθήκη μερικών εργαλείων από το διανυσματικό λογισμό - βαθμίδα, απόκλιση, στροβιλισμό και Λαπλασιανή, που αναπτύσσονται στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου. 

Κάθε ένα από τα 11 Κεφάλαια συνοδεύεται από πολλά επεξηγηματικά και πολύ παραστατικά σχήματα και από έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων για την εμπέδωση του περιεχομένου του, ενώ στο τέλος του βιβλίου εισάγονται, σε παραρτήματα, μια σύντομη ανασκόπηση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας και τρία εξειδικευμένα θέματα: η ακτινοβολία από επιταχυνόμενο φορτίο, η υπεραγωγιμότητα και ο μαγνητικός συντονισμός.

Σχόλια

Περισσότερα βιβλία σχετικά με την επιλογή σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές 30 ευρώ και άνω