Προϊόν καταλόγου

MADAME CURIE ΕΥΑΣ ΚΙΟΥΡΙ ΣΕΦΕΡΛΗ | korfiatisbooks.gr
ΕΥΑΣ ΚΙΟΥΡΙMADAME CURIEΔιάφοραΠαλιές Εκδόσεις
Στη wishlist
Εξαντλημένο
Επικοινωνήστε
ΕκδόσειςΣΕΦΕΡΛΗ
Έτος έκδοσης1955
Διαστάσεις15X22 εκ.
Σελίδες376
Έκδοση

Περιγραφή

Το Κορίτσι από την Πολωνία

H Mαρία Σκουοντόφσκα σε νεαρή ηλικία.

Γεννήθηκε Μαρία-Σαλώμη Σκουοντόβσκα, στις 7 Νοέμβρη του 1867, στηΒαρσοβία. Ήταν η νεότερη από πέντε συνολικά παιδιά. Ο πατέρας της δίδασκε φυσική και μαθηματικά. Η μητέρα της, η οποία πριν τη γέννησή της ήταν διευθύντρια σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων, πέθανε το 1878 από  φυματίωση, σημαδεύοντας για πάντα τον ψυχισμό της.

Η νεαρή Μαρία ξεχώρισε από πολύ νωρίς λόγω της ευφυϊας και της εξαιρετικής μνήμης της. Ερχόταν πρώτη στα περισσότερα μαθήματα και αποφοίτησε από το σχολείο σε ηλικία μόλις 15 ετών. Γνωρίζοντας πως στην Πολωνία αποαγορευόταν στις γυναίκες να φοιτούν σε πανεπιστήμια, συμφώνησε με την εξίσου φιλομαθή αδελφή της, Μπρόνια, να δουλέψει, ωστε να πληρώσει τα δίδακτρά της σε κάποια άλλη χώρα. Σε αντάλλαγμα, η Μπρόνια θα πλήρωνε αργότερα για τις σπουδές της Μαρία.

Το σχέδιο των δύο αδελφών ήταν επιτυχές. Η Μαρία δούλεψε ως γκουβερνάντα επί μία πενταετία. Στο διάστημα αυτό είχε έναν ατυχή δεσμό με τον νεαρό γιο του συγγενικού σπιτιού, οπού εργαζόταν, Κάζιμιρ Ζοράφσκι. Η οικογένεια του Κάζιμιρ θεώρησε τον γάμο με μία τόσο φτωχή κοπέλα καταστροφικό και η σχέση έλαβε τέλος. Σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Ζοράφσκι, που εξελίχθηκε σε σπουδαίο μαθηματικό, δεν ξεπέρασε ποτέ τη γνωριμία τους και, ως ηλικιωμένος καθηγητής πανεπιστημίου, περνούσε ώρες κοιτώντας σκεφτικός το άγαλμα της Μαρί Κιουρί έξω από το Ινστιτούτο Ραδίου.

Σχόλια

Περισσότερα βιβλία σχετικά με την επιλογή σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές 30 ευρώ και άνω