Προϊόν καταλόγου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ GIAN - CARLO ROTA ΕΥΡΑΣΙΑ | korfiatisbooks.gr
GIAN - CARLO ROTAΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΜαθηματικάΦιλοσοφία
Τελική τιμή: €9,10
Αρχική τιμή: €13,00 Έκπτωση 30% (€3,90)

Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές 30 ευρώ και άνω

ISBN978-618-5027-49-0
ΕκδόσειςΕΥΡΑΣΙΑ
Έτος έκδοσης2015
Σελίδες105 Δ.Σ.14Χ21 εκ.

Περιγραφή

Οι μαθηματικές ιδέες επινοούνται ή ανακαλύπτονται; Το ερώτημα αυτό έχει τεθεί κατ' επανάληψη από φιλοσόφους ανά τους αιώνες και πιθανότατα θα το αντιμετωπίζουμε ες αεί. [...] Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, θέτοντας το ερώτημα, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα μαθηματικά έχουν ζήσει διπλή ζωή. [...]
[...] Την επιτυχία των μαθηματικών στο να διάγουν διπλή ζωή φθονούσε από πολύ καιρό η φιλοσοφία, ένας άλλος κλάδος, επίσης ευλογημένος -ή, ίσως θα μπορούσαμε να πούμε, καταραμένος- να ζει σε δύο κόσμους, κλάδος ο οποίος όμως δεν αισθανόταν την ίδια ακριβώς άνεση με τη διπλή ζωή του.
Στην πρώτη ζωή της η φιλοσοφία ορίζει ως καθήκον της να μας υποδείξει πώς να βλέπουμε τον κόσμο. Η φιλοσοφία είναι αποτελεσματική στη διόρθωση και τον επαναπροσανατολισμό της σκέψης μας. Μας βοηθά να απαλλαγούμε από εξόφθαλμες προκαταλήψεις και αστήρικτες υποθέσεις. Η φιλοσοφία αποκαλύπτει αντιφάσεις τις οποίες διαφορετικά θα είχαμε αποφύγει να αντικρίσουμε. Οι φιλοσοφικές περιγραφές μάς οδηγούν στη συνειδητοποίηση φαινομένων τα οποία κείνται στο άλλο άκρο του φάσματος της ορθολογικότητας, φαινομένων με τα οποία οι θετικές επιστήμες δεν πρόκειται να ασχοληθούν και δεν μπορούν να ασχοληθούν.
Οι ισχυρισμοί της φιλοσοφίας είναι λιγότερο αξιόπιστοι από τους ισχυρισμούς των μαθηματικών αλλά εισχωρούν βαθύτερα στις ρίζες της υπάρξεώς μας. Οι φιλοσοφικοί ισχυρισμοί της σήμερον θα είναι μέρος της κοινής λογικής της αύριον. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Περιεχόμενα

-Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Gian-Carlo Rota
Μαθηματικός και φιλόσοφος, ένας αναγεννησιακός επιστήμονας
-Gian-Carlo Rota
Μαθηματικά και φιλοσοφία: Το χρονικό μιας παρανόησης
-Δήμητρα Χριστοπούλου
Ο φαινομενολόγος Gian-Carlo Rota για τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά
Ευρετήριο όρων και ονομάτων

Σχόλια

Περισσότερα βιβλία σχετικά με την επιλογή σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές 30 ευρώ και άνω